Kaffebanken

100 bra idéer om kaffe

Det perfekta pressokaffet

Det finns väldigt många olika sätt att brygga en kaffe på. Det finns den gamla metoden där man helt sonika kokade kaffet i en kaffepanna på spisen eller över en öppen eld. Det finns bryggkaffe som bryggs genom att varmt vatten får droppa genom ett filter fullt med kaffe. Och sedan finns det olika former av espressobryggare där kaffet bryggs under högt tryck, och det finns även olika former av snabbkaffe där man bara blandar ut frystorkat kaffe med varmt vatten. Men sedan finns det en metod som vi tycker om lite mer än någon annan, och det är nog metoden man skulle kunna påstå är den bästa för att få en riktigt god kopp kaffe. Det är pressobryggaren.

Men det är inte alla som vet hur man gör riktigt bra kaffe med pressobryggaren. Det är inte så lätt som du kanske tror, men när du gör det rätt så blir det en helt fantastisk upplevelse och ett härligt smakrikt kaffe. Så det första du behöver är en bra bryggare, det finns många olika storlekar men vad du bör välja är en som är i glas, och som har ett filter i metall. Du vill inte att behållaren ska vara i plast, det kan ge kaffet bismak. Och så behöver du så klart en vattenkokare. När du har kokat upp vattnet ska det gärna få stå några minuter så det hinner lägga sig och svalna bara litegrann. Måtta upp kaffe i presson, och det ska vara grovmalet! Är det för finmalet så kan det fastna i filtret eller ge en dålig smak. Det finns kaffe i butiken att köpa speciellt för presso, och du kan även köpa i butiker och få bönorna malda i den grovlek du önskar. Måtta en kaffeskopa per kopp, och då pratar vi kopp och inte mugg. För en normalstor mugg krävs ungefär tre skopor. Häll sedan på en del av vattnet, bara så att det lagom täcker kaffet och skaka om lite, så att du ser att kaffet börjar skumma. Sedan häller du på resten av vattnet, rör om med någonting av trä eller plast (eftersom metall kan skada behållaren) och sedan sätter du locket på plats utan att trycka ned filtret. Låt kaffet bryggas i minst fyra minuter, och sedan kan du långsamt trycka ned filtret. Pressa inte ned det med kraft, utan lägg bara handen ovanpå och låt filtret sjunka hela vägen ned till botten. Och så har du färdigt, perfekt kaffe! Titta gärna på videon nedan för att se beskrivningen på film, och lycka till!