Kaffebanken

100 bra idéer om kaffe

Kaffe för hälsans skull

Det är lördagskväll och du och din partner har haft ett gäng vänner över på middag. Ni har nyss avnjutit en trerätters middag med en otrolig efterrätt, och alla är mätta. Tallrikarna är bortplockade från ert matbord i oljad ek och nu väntar bara kaffet. Och egentligen, det är inte så bara. Kaffe är en av de viktigaste ingredienserna i mångas vardag, och extra gott bli det efter en härlig middag med massor av vänner. Och som inte det vore nog är det bra för en med kaffe, även om det finns vissa delade meningar. På DN.se kan man läsa:

Tre av fyra svenskar dricker kaffe varje dag i sådana mängder att det på en rad olika sätt påverkar kroppen. Och det gör vi alldeles rätt i. Kaffe är så bra för hälsan att det kan komma att användas som läkemedel i framtiden, enligt nya rön.

– Det finns data som tyder på att några koppar kaffe på morgonen kan vara väl så effektivt som de läkemedel som läkemedelsindustrin försökt hitta för att motverka åldersberoende demenssjukdomar, säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi vid Karolinska institutet och en av landets främsta experter på koffein.

Det betyder alltså att även den i ert gäng som alltid tackar nej till kaffe på grund av att det är för sent för hen att få i sig koffein, kanske ska tacka ja ibland. Såklart ska man inte dricka något om man inte vill, men att underlätta sin hälsa med kaffe låter inte direkt som ett straff.

Annars är det kaffe på morgonen och dagen som gäller, och drycken kan även få en att bli extra taggad inför träningspasset och får bättre uthållighet. Men det gäller att inte heller dricka för mycket kaffe, lagom är alltid bäst. Ett par, tre koppar är bara bra men börjar det gå upp emot 6, 7 koppar är det på tok för mycket. Istället för en positiv effekt kan man få hallucinationer och andra tråkiga känslor som man helst vill undvika om det är möjligt. Kaffe är alltså inte hälsosamt till hundra procent utan i rimliga mängder. Och som om det inte vore nog att det är bra för hälsan, det är dessutom riktigt, riktigt gott och kan tillagas i massor av olika varianter!