Kaffebanken

100 bra idéer om kaffe

Kaffe gör dig yngre

Att kaffe har många goda egenskaper, det är något man länge vetat om och kanske är det därför den tusenåriga drycken är populär än idag – men visste du att kaffedrickande också gör dig yngre? Det är vad den senaste forskningen om drycken avslöjar.

Kaffe koppTidigare har vi skrivit om hur kaffe påverkar vår kropp, men något vi inte skrev om då är hur kaffe också gör oss yngre. Det är vad den senaste forskningen om den lilla bruna bönan berättar om, men kanske inte riktigt på det sätt som du kanske tror. Enligt forskaren Stefan Enroth vid Uppsala universitet kan man nämligen med hjälp av ett blodprov avslöja en persons kropps verkliga ålder och kaffedrickare har visat sig vara yngre rent biologiskt än andra testgrupper. I Aftonbladet skriver man bland annat om hur till exempel tre burkar läsk i veckan gör att du blir fem år äldre i biologiska termer än vad du är om du inte alls dricker läsk, och likaså med rökning blir man äldre jämfört med den som inte röker. Vill man istället arbeta mot att bli yngre i kroppen är det just kaffe som du ska titta närmare på – tillsammans med en rad andra olika saker.

Detta gör dig yngre

Att hitta ungdomens källa har man velat sedan urminnes tider, och visst kanske kaffe inte får dig att se yngre ut, men drycker gör att din kropp åldras mindre fort inuti. Men det finns en gyllne regel att följa: max tre koppar svart kaffe om dagen, annars verkar kaffet inte alls och ger ingen effekt. Dock kan det vara roligt att komma ihåg att kaffet inte är ensamt om att ha föryngrande egenskaper på vår biologiska kropp. Även andra vanor kan göra att din kropp blir yngre. Några exempel är bland annat att äta fet fisk i form av lax, strömming, sill, makrill och till exempel röding tre gånger i veckan och det kommer göra dig biologiskt 4 år yngre, något att minnas om du bara äter fisk en gång i veckan och äter du fisken endast en gång i månaden blir du istället biologiskt ett och ett halvt år äldre än om du äter minst en gång i veckan.