Kaffebanken

100 bra idéer om kaffe

Kaffe i och till mat

Alla som smakat och tycker om kaffe vet att det är en riktigt god dryck. Men kaffet kan faktiskt avnjutas som mer än en dryck. Den går att använda i matlagning på många olika sätt.

I en artikel på Göteborgs-Posten kan man läsa om kaffetrenderna i år. Bland annat ska kaffet drickas svart, utan mjölk, för att få fram de naturliga smakerna. Dessutom är det trendigt att veta hur kaffet bryggts, hur de odlats och rostats, vilken böna kaffet är gjort på och vilket land den bönan kommer ifrån. Men något annat som blivit trendigt de senaste åren, men som egentligen har ett gammalt ursprung, är att ha kaffe i maten.

Laga mat med kaffe

När man lagar mat med kaffe i är det bra att ordentliga köksredskap. De kan man hitta genom att besöka http://www.kitchentime.se/ eller deras Facebook-sida. Kaffet har använts i mat sedan urminnes tider och förr använde man kaffesump till viltkött för att konservera det med fettet från bönorna. Vi vet ju att kaffe är väldigt gott i desserter som till exempel mockarutor och chokladbollar. Men man kan även göra spännande grillmarinader som innehåller kaffe, skriver man om på Zoegas hemsida. Kaffet ger då en mörk ton till köttet och skapar en matupplevelse som inte liknar någon annan. Kaffet passar bra till rött kött, speciellt till lamkött, och genom att marinera köttet i 24 timmar i extra starkt kaffe kan kaffets naturliga enzymer göra köttet extra mört.

Mat som passar till kaffe

Kaffet fungerar även bra att dricka till vissa maträtter. Ett exempel är till en tallrik Antipasti. Kaffet förhöjer karaktärsdragen i den mat man äter och kan exempelvis höja salamins feta smak. När man äter friskare och lättare måltider passar en lätt rostning bättre, medan en mörkare rostning passar till mer kraftfulla rätter.