Kaffebanken

100 bra idéer om kaffe

Kaffet – både bra och dåligt

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man blir effektivare på jobbet med lite kaffe då och då, idag skriver vi om när man däremot inte ska dricka kaffe, när man är gravid.

kaffe-och-kaffebrodJa det är ju ganska dystert, det här med att man inte får dricka kaffe när man är gravid, eller helst inte i alla fall enligt forskare och läkare världen över. I DN kan vi läsa att chansen att få barn minskar vid redan tre koppar om dagen, enligt en studie gjord av danska forskare och kvinnor som dricker hela fem koppar om dagen har faktiskt hälften så stor chans att bli gravid jämfört med den som avstår – vilket betyder att kaffe i en viss mängd påverkar i lika hög grad som rökning, vilket är förvånande för många.

Enligt forskning vi kan läsa om i artikeln från DN ökar även risken för missfall vid fyra eller fem koppar kaffe om dagen, även om också ålder, rökning och vikt även så tagits hänsyn till. Nu börjar man alltså avråda från att dricka kaffe om man försöker bli gravid, i alla fall om man dricker över två koppar. Men om det nu är koffeinet som är boven så borde också te, läsk och energidrycker drickas med måtta, även om kaffe i sig innehåller flera olika substanser. Men för säkerhetsskull är det nog bra att även avhålla sig från stora mängder te och cola samt tränings- eller sportdrycker med skyhöga nivåer av koffein på innehållsförteckningen.

Kaffet ger även skydd

Samtidigt kan kaffe göra massor av bra saker mot kroppen, som skydd mot Parkinson och diabetes samt gallsten och demens.

Andra saker som kan påverka chansen att bli gravid är mättade fetter från till exempel mejeriprodukter, medan enkelomättade fetter från exempelvis olivolja och avokado är att föredra när man lagar mat och vill bli med barn. Mejeriprodukter, hur goda de än är, ger något sämre äggkvalitet, lite sämre embryokvalitet och färre barn.