Kaffebanken

100 bra idéer om kaffe

Ny kaffetrend

En ny trend som vi ser inom kaffevärlden är att det ploppar upp en massa mikrorosterier. På dessa rosterier tillverkas specialkaffe, som är annorlunda i smak och har en väldigt mycket bättre kvalitet än kommersiellt kaffe.

9456614-coffee-on-grunge-wooden-background-close-up

Trenderna när det gäller kaffe kommer och går. För ett tag sedan var det exempelvis trendigt att veta hur kaffet bryggdes, som vi skrev om då.

”Dessutom är det trendigt att veta hur kaffet bryggts, hur de odlats och rostats, vilken böna kaffet är gjort på och vilket land den bönan kommer ifrån.” Läs mer.

30-tal mikrorosterier i Sverige

Nu har det dykt upp en ny trend inom kaffevärlden som har lite med det här att veta mycket om kaffet att göra. Det har nämligen blivit oerhört populärt med mikrorosterier. Ett av de största mikrorosterierna i Sverige är da Matteos i Göteborg, som gp.se skriver om. Här rostar man hela 35 ton specialkaffe om året. Utöver detta mikrorosteri finns ett trettiotal mikrorosterier runt om i landet.

Skillnader mellan specialkaffe och kommersiellt kaffe

En skillnad mellan specialkaffet som görs på mikrorosterier och kommersiellt kaffe, är den noggranna sorteringen, vilket gör att man kan spåra kaffets ursprung och att kaffet dessutom har minimalt med defekter. Specialkaffe ska även smaka av bönas ursprung och inte av rostningen. Kaffet har utvecklat en tydlig karaktär från att det odlats och skördats under ideala förhållanden. Därför dricks specialkaffet oftast som ljusare rostat och filterbryggt. Trenden med specialkaffe uppstod i USA för redan trettio år sedan men kom inte till Sverige förrän för ett antal år sedan.