Kaffebanken

100 bra idéer om kaffe

Positiva hälsoeffekter med kaffe

En av de bästa idéerna som man haft om just dryck och mat är att kaffebönan ska malas och bryggas kaffe på. Det är med en god kopp kaffe de bästa idéerna kommer så cirkeln här helt klart sluten. Med det svarta guldet i koppen sitter vi tillsammans med vänner och pratar, en diskussion som annars kanske inte hade blivit av helt enkelt. I Sverige är vi en av de allra största kaffedrickarna och här är det heligt med kaffe i stort sett. Därför är det så fantastiskt bra att vi idag kan läsa om alla de positiva hälsoeffekterna som kaffet också ger oss.

Kaffe är inte bara gott, det gör gott också! För många startar inte dagen fören den första koppen kaffe har nått munnen. Därför är det inte så konstigt att så många svenskar faktiskt dricker kaffe. Det ger oss en känsla av att vakna upp och vi blir direkt lite gladare med vårt kaffe. Tidigare var skräcken hög angående hur kaffet påverkar oss inombords. Folk var direkt rädda för att bli beroende och koffeinet sades vara farligt. Men sådana myter sysslar vi inte med idag utan idag är det hälsoeffekterna som lyfts fram när vi talar om vår favoritdryck.

De allra bästa effekterna

Studier visar att kaffe bland annat har dessa goda effekter:

  • För den som har ett dåligt minne och lätt glömmer saker så är det senaste om kaffe att det hjälper en att minnas. Ta en kopp kaffe och ta en till funderare innan du ger upp helt.
  • Rädd för cancer? Ingen fara, ta en kopp kaffe till och sluta oroa dig! Forskning har visat att drycken kan skydda mot strupcancer.
  • Deprimerad och går i självmordstankar? Då dricker du för lite kaffe, det visar ännu en forskning publicerad 2013. Det de kom fram till var att hela 45 % kan risken för självmord minska. Glöm inte att kaffe inte kan rädda er från allt, sök professionell hjälp om det är tufft psykiskt.
  • En förstoppad mage kan få lite extra skjuts om man dricker koppen kaffe på morgonen. Det kan alltså ge en svag laxerande effekt och magen arbetar lite mer på just kaffe.

En god idé är att ta all forskning som kommer ut med en nypa salt. Allt kan gå till överdrift och det är klart att för mycket kaffe också kan vara skadligt. Nyligen utgiven forskning visar att över 4 koppar kaffe per dag kan förkorta livet, så i det stora hela så är du frisk och mår psykiskt bra, men du har bara ett kort liv att leva. Det finns självklart undantag för alla regler och avvikande resultat som gör att vissa mår bättre och andra sämre på just koffein. Hur man reagerar och hur man mår är helt enkelt inte en gemensam känsla utan snarare en individuell känsla. Viktigt är att en dricker kaffe och mår bra, mår man dåligt, får skakningar eller känner sig yr så kan det vara så att man helt enkelt inte tål koffein.