Kaffebanken

100 bra idéer om kaffe

Rengörande dryck?

Kaffe har långt om länge haft ett ryckte om att vara en missfärgande dryck, men nya rön visar att kaffe kan ha en helt motsatt effekt – så frågan är: kan kaffe rent av vara en rengörande dryck?

Tidigare har vi skrivit om hur kaffe kan vara en missfärgande dryck för tänderna, tillsammans med en rad annan kost, men nya rön visar att kaffet faktiskt kan vara rengörande för tänderna. Detta om man ska förlita sig på en brasiliansk studie på området som kom för några år sedan som Expressen skrivit om. Enligt studien ska kaffet nämligen vara rengörande för tänderna, i alla fall om man bara dricker en kopp svart kaffe på morgonen – men hur kan detta komma sig?

Därför kan kaffe vara rengörande

Kaffe kopp (2)I kaffet finns, enligt den brasilianska studien, en del ämnen som bryter ner de bakterier som bildar plack. Plack är den beläggningen på tänderna som vi ofta känner igen som en skrovlig yta på våra tänder och det är också denna som så småningom bildar karies vilket är vad som orsakar hål i tänderna. Så genom att kaffet, svart kaffe utan mjölk, socker eller grädde, har denna egenskap att döda plack-bakterierna så kan kaffet alltså anses rengörande. Huruvida kaffet fortfarande missfärgar tänderna tar studien inte upp, men när denna nya information om att kaffet däödar plack kanske en viss missfärgning på tänderna inte gör en så mycket – fördelarna tyck onekligen överväga denna typ av negativa effekt.

Hur kom man fram till detta?

Den brasilianska studien som dessa nya rön kommer från har letts av professor Andrea Antonio på universitetet i Rio de Janeiro och hon kom fram till resultatet genom att testa kaffe på donerade mjölktänder från barn. På totalt 15 mjölktänder odlade hon bakterier på dem och sedan testade hon att behandla vissa av tänderna med kaffe. Genom att göra på så vis kunde hon tydligt se hur tänderna som behandlades med kaffe slutligen hade mindre bakterier på sig. Men har man i mjölk, grädde eller socker i sitt kaffe så uteblir självklart denna effekt, så vill du ha den positiva effekten av kaffe – drick det svart!