Kaffebanken

100 bra idéer om kaffe

Visste du detta om vin?

Vin är en oerhört populär dryck som avnjuts både till mat och som det är. Oavsett om du är vinkännare eller inte så är det säkert att du vet så mycket om vin egentligen. Här sågas några vinmyter bland annat. Visste du detta om vin?

 

Vin är en självklarhet för många när det är helg och fest. Bra vin kan du köpa på tillexempel Wineagency. Men vad är kul att prata om vid middagsbordet när ni dricker vin? Jo vin såklart. Det finns massor av saker som många inte vet om vin, men det finns också många myter. Här presenteras saker om vin som kan vara kul och bra att veta.

 

Vinmyter som inte stämmer

Det finns hur mycket myter om vin som helst. Och en myt är ofta just en myt, alltså att påståendet inte stämmer. Här är några:

 

  • Rött vin ska drickas i rumstemperatur. Detta är för många en vedertagen fakta, men så är inte fallet. Så om du aldrig fattat grejen med rumsvarmt vin, kan du stolt berätta frö dina middagskamrater att det inte behöver vara så. I Topphälsa skriver man att det säkert var så på tiden då det inte fanns möjlighet att kyla vin, men att vi idag generellt dricker röda viner när de är alldeles för varma. 14- 18 grader är en lämplig temperatur för rött vin, men gillar du det kallare än så, drick det också kallare. Det viktigaste är vad du själv tycker.

 

  • Nybörjare dricker söta viner. Många tror att de som precis lär sig dricka vin och att de som är mer vana att dricka det gillar mer torra viner. Men det stämmer alltså inte och ett bevis på det är fina dessertviner, som vinkännare i allra högsta grad gillar.

 

  • Skruvkorkar kan inte ge korkskadat vin. På ett sätt skulle man kunna säga att detta stämmer. Men samtidigt är det inte omöjligt att skruvkorken inte skadar vinet. Det finns nämligen ett kemiskt ämne som kan överföras till viner från korken, skriver tidningen Amelia i en artikel.

 

  • Torra viner innehåller mindre kalorier än söta. Detta är också en myt. Det är nämligen så att det är sockret i druvmusten som blir till alkohol under ett vins jäsningsprocess. Detta gör att ett torrt vin kan innehålla precis lika många kalorier som ett sött.

 

  • Rött vin är dåligt för levern. Detta stämmer såklart till en viss del. Den som dricker för mycket alkohol skadar sin lever, så är det bara. Men i en artikel från Expressen skriver man att rött vin också kan vara bra för levern, om de intas under kontrollerade former. Det handlar om uppkomsten av fettlever, där en studie visat på att två ämnen som finns i rött vin kan hjälpa till att förbränna fett som samlats i levern. Det är alltså inte så onyttigt med vin som man trott. Men det gäller att all alkoholkonsumtion sker under med måttlighet.